Concertul „Patimile Domnului”

Concert

Concertul „Patimile Domnului”

„Patimile și Învierea Domnului” este un oratoriu compus pe baza textului biblic al celor patru Evanghelii, de Paul Constantinescu (1909-1963), unul din cei mai de seamă compozitori români ai tuturor timpurilor. Lucrarea vocal-simfonică relatează și descrie într-un mod profund patimile și moartea Domnului nostru Isus Cristos, oferit ca jertfă pe Golgota pentru păcatele noastre.

Mai mult, această compoziție surprinde într-un mod glorios și învierea lui Hristos, supremația Sa peste moarte și păcat, fiind biruitor asupra lor cu slavă și cu putere. Momentele narative ale textului biblic sunt întrerupte de  fascinante momente corale de răspuns la textul biblic, momente de meditative sau dramatice care creează un cadru potrivit evaluării lăuntrice a ascultătorului.

Lucrarea  a fost compusă în anul 1948. Datorită regimurilor comuniste, actuala versiune a oratoriului nu a putut fi interpretată în România până după căderea regimului comunist în decembrie 1989. Deși a fost tradus în limba germană și interpretat în câteva rânduri de orchestrele din fosta Republică Democrată Germană în anii ’80,  prima audiție românească a oratoriului a avut loc abia în 1990 la Ateneul Român, sub bagheta lui Cristian Mandeal.

Orchestra CONSONANTIS din Cluj-Napoca este compusă din 58 de membri. Aceasta orchestră este o inițiativă de promovare a muzicii creștine românești, atent selectată pe criterii de seriozitate în trăirea și mărturia creștină. Este formată din tineri creștini evanghelici, muzicieni profesioniști. Orchestra Simfonică ”CONSONANTIS” a debutat în luna noiembrie a anului 2016 la sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca cu un program de aranjamente vocal-simfonice ale pieselor lui Nicolae Moldoveanu. Am preferat această orchestra de muzică creștină unor orchestre seculare, dorind să încurajăm vizibilitatea ei, activitatea și funcționarea ei pentru promovarea muzicii creștine românești.

Dorim ca mesajul Evangheliei să fie proclamat prin muzică românească de calitate. Fiind planificat pentru data de 29 aprilie acest concert este o oportunitate deosebită de a celebra moartea și învierea Mântuitorului nostru Isus Cristos.

Dorim ca mesajul Evangheliei să fie proclamat prin muzică românească de calitate. Acest concert este o oportunitate deosebită de a celebra moartea și învierea Mântuitorului nostru Isus Cristos.

Dorim, de asemeni, și încurajarea inițiativelor de înființare de noi formații de tineri creștini, muzicieni profesioniști. Orchestra Consonantis este una dintre acestea.

Promovăm, în acest context, o capodoperă românească rar interpretată, datorită ansamblului larg de interpreți pe care îl necesită, expunând-o unui public care are nevoie de deschidere spre valorile spirituale românești slab promovate, sau încă neexplorate.

Este remarcabil faptul ca cele trei formații corale implicate în acest eveniment, însumând peste 60 de tineri coriști, studenți și absolvenți reuniți din trei centre culturale diferite ale tarii (București, Cluj, Oradea), își vor da concursul pe bază de voluntariat.

Concertul este parte din programul de doctorat al dirijorului Emanuel Bălăceanu, doctorand al Universității Naționale de Muzică din București și profesor de dirijat in cadrul Universității Emanuel din Oradea, specializarea Muzică.

Dorim din toată inima ca acestă slujire să fie o închinare reală înaintea lui Dumnezeu, un mod de a ajunge cu Evanghelia la semenii noștri, dar și un punct de referință profesional în mediul evanghelic. Credem cu tărie că acest eveniment va fi o hrană spirituală pentru fiecare participant!

Dirijor:

Emanuel Balaceanu

Drd. Emanuel BĂLĂCEANU

Soliști în roluri principale:

Ruben Muresan

Ruben MUREȘAN (Cluj-Napoca)

Geani Brad

Geani BRAD
(Cluj-Napoca/Kassel)

Antonela Barnat

Antonela BÎRNAT (București)

Corurile participante sunt:

– Corul Mixt de Cameră al Universității EMANUEL – Oradea

– Corul ConSpirito – Cluj-Napoca

– Corul Evanghelic – București.